
Θα χρειαστούμε:
2 φλιτζάνια πλιγούρι ΠΛΑΣΤΗΡΙ ( περίπου 400 γρ.)
2 φλιτζάνια νερό ( περίπου μισό λίτρο)
Αλάτι
Βούτυρο αγελάδας ή λάδι
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι

Εκτέλεση

1. Βράζουμε σε κατσαρόλα το νερό και μόλις κοχλάσει προσθέτουμε το πλιγούρι. Βάζουμε ανάλογο αλάτι και το αφήνουμε να βράσει έως ότου «πιεί» όλο το νερό.
Για να διαπιστώσουμε εάν το πλιγούρι γίνει σπυρωτό, τοποθετούμε στην κατσαρόλα, ενώ βράζει το πλιγούρι, ένα κουτάλι με τη λαβή του ανάποδα. Εάν σταθεί όρθιο το κουτάλι, σημαίνει ότι το πλιγούρι θα γίνει σπυρωτό. Εάν δεν σταθεί προσθέτουμε λίγο πλιγούρι ακόμα.
2. Έπειτα αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα, για να τραβήξει το πλιγούρι τους ατμούς.
3. Στη συνέχεια ροδίζουμε το βούτυρο αγελάδας ή λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Περιχύνουμε με αυτό το πλιγούρι χωρίς να το ανακατέψουμε. Αφού απορροφηθεί το καρύκευμα, σερβίρουμε.
Το πιλάβ’ τρώγεται σκέτο ή με γιαούρτι. Σε ορισμένες περιοχές του Πόντου σέρβιραν το πλιγούρι με κομπόστα από ξερά αχλάδια, μήλα και άλλα φρούτα.